2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes program megtekintése ›

2024. március 21.

Az erdők nemzetközi napja – Március 21.

AZ ERDŐK NEMZETKÖZI NAPJA – MÁRCIUS 21.

ERDŐK ÉS INNOVÁCIÓ  

Az Erdők Nemzetközi Napját 2012-ben hozta létre az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Célja, hogy minden ország egy jeles napon emlékezzen meg az erdők és fák jelentőségéről – egyben nagyobb figyelmet fordítsanak az erdők megóvására helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.

Az ENSZ Közgyűlés erről szóló határozatában, 193 tagállam támogatásával, március 21-ét jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává.

Így 2013-tól minden évben, a csillagászati tavasz kezdetén, a tavaszi napéjegyenlőség idején ünnepeljük az erdők világnapját.

A határozat felhívja az ENSZ tagállamait, hogy e napra szervezzenek az erdőkre különös figyelmet irányító akciókat, programokat.

Az erdők nemzetközi napjára, minden évben más témát választanak ki fő vezérfonalként.

A 2024. év témája: AZ ERDŐK ÉS AZ INNOVÁCIÓ

A FAO minden évben oktatófilmmel készül az alkalomra, mely mindenki számára elérhető.

Link a FAO kisfilmjévelhttps://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/e-heten-unnepeljuk-az-erdok-nemzetkozi-napjat-magyarul-is-megnezheto-mar-a-fao-kisfilmje

 

Erdők és innováció - új megoldások egy jobb világért

Az innováció feltárja az erdők régóta őrzött titkait, és lehetővé teszi számunkra, hogy olyan módon használjuk a fákat, ahogyan azt elképzelni sem mertük. Erdőkből és fákból származó anyagokat fejlesztenek a műanyagok, építőanyagok, szövetek, gyógyszerek és sok más mindennapi cikk fenntartható helyettesítésére. Ugyanakkor a gyorsan fejlődő drón- és műholdtechnológia segít bennünket erdeink megfigyelésében és kezelésében, a tüzek észlelésében és leküzdésében, valamint az ökoszisztémák védelmében.

„A cél, hogy felhívjuk a figyelmet az erdők mindennapi életünkben betöltött fontosságára. Életünk számos területe így vagy úgy, de kapcsolódik ehhez a pótolhatatlan természeti “jelenséghez”.
Az erdők és fenntartható gazdálkodásuk kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint hozzájárul a jelenlegi és a jövő generációinak jólétéhez.
Az Erdők Nemzetközi Napjának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy újra elkötelezzük magunkat az egészséges erdők mellett, hogy kézzelfogható megoldásokkal vessünk véget az erdeinket veszélyeztető fenntarthatatlan fogyasztási és termelési mintáknak.”

Az ENSZ legutóbbi, 2023-as, az Erdők Nemzetközi Napjára időzített felhívásának mottója az »Erdők és az egészség« volt:

„Az erdők számtalan módon teszik jobbá az életünket. Fenntartanak minket - a tiszta levegőtől és víztől kezdve az élelmiszeren és tüzelőanyagon át a gyógyszerekig és a jövedelemig. Ha fák közelében vagyunk, az erősíti immunrendszerünket, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot. Ha az erdők egészségesek és jól kezeltek, akkor az éghajlatváltozás mérséklésével, a biológiai sokféleség védelmével és a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség kialakításával megóvják bolygónk egészségét.

Az erdők az összes földterület 31%-át borítják, és a legnagyobb szárazföldi szén-dioxid-nyelőnek számítanak, évente mintegy kétmilliárd tonna CO2-t kötnek meg. Világszerte 76 millió tonna élelmiszeripari termék származik az erdőkből, amelyek 95%-a növényi eredetű. Számos gyógyszer, amelyre támaszkodunk, erdőkből származik. A fejlett országokban használt gyógyszerek 25%-át, a fejlődő országokban pedig a gyógyszerek 80%-át növényi alapú gyógyszerek teszik ki.

Becslések szerint a világ elérhető édesvízkészletének 75%-a erdős vízgyűjtőkből származik, és a szárazföldi fajok 80%-a az erdőkben él. Ha az erdők egészségesek, védőpufferként működhetnek a viharok és más természeti veszélyek hatásaival szemben. A zoonózis betegségek a kórokozók állatokról emberre történő átviteléből erednek, amikor a természetes tájakat, például az erdőket kiirtják. Ennek ellenére az erdőket gyakran alulértékelik, és továbbra is évente tízmillió hektárnyi erdőt veszítünk el.

Az erdők pusztulásának visszafordítása és az erdőirtás visszaszorítása elengedhetetlen, ha egészséges jövőt akarunk az emberek és a bolygó számára.

A világ erdeinek sorsa és a jövő nemzedékek egészsége a ma meghozott intézkedéseken múlik!”

Forrás: https://www.un.org/esa/forests/news/2023/03/desa-voice-how-the-planets-lungs-contribute-to-our-health-and-well-being/index.html

Tények:

Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi négy évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott. A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde. Magyarország erdei sokszínűségüket, egészségi állapotukat, minőségüket tekintve a bennük folyó szakszerű erdőgazdálkodás eredményeként európai összehasonlításban is megállják helyüket.

 

2024. évi programok:

Idén is folytatódik a Településfásítási Program, melynek keretében újabb közel 550 település gazdagodhat összesen 10 ezer sorfával. A 10 ezer főnél kisebb településeknek negyedik alkalommal hirdették meg a lehetőséget.

Ez év tavaszán sorra kerülő Településfásítási Program helyszínei térségünkben az alábbiak:

Nógrád megye:

                Cserhátsurány, Galgaguta, Nagykeresztúr, Nógrád, Nógrádsáp, Palotás, Rétság, Szécsénke

Pest megye:

                Ipolydamásd, Letkés, Zebegény,

Forrás: orszagfasitas.hu

 

 

 

Valamint ugyancsak tavasszal indul az Iskolákban az Erdő Program, ezen belül megemlítendő a Kemencei Erdei Iskola – a Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola

Az iskolában a gyerekek, de a felnőttek is megtanulhatják, megfigyelhetik, hogy mivel foglalkozik az erdész és a vadász, milyen az élet erdőn, mezőn, patakparton, vagy, hogy ki volt Sisa Pista és mit rejt a dézsmapince. Felülhetnek a Kemencei Erdei Múzeumvasút kocsijaira is. Foglalkozhatnak a méhek életével, és mézeskalácsot is süthetnek. Lehet gyűjteni gyógynövényeket a gyűjtőtúrákon, a Dendroparkban. Kirándulás a Csóványoson, tisztelgés Drégelyvár hős védőinek emléke előtt – hogy csak néhányat említsünk a programok közül. Minderre félnapos, de akár öt napos komplex erdei iskolai programokon is van lehetőség. A foglalkozásokon képzett és tapasztalt erdészek, vadászok, szakemberek segítenek játékos, élményszerű vezetéssel. 30 bérelhető terepkerékpárral a teljes Börzsöny bejárható. A Matracszállás három hálóteremben 30 férőhellyel, korszerű közösségi teremmel, konyhával, étkezővel, vizesblokkal várja a gyermekcsoportokat, családokat, baráti társaságokat, zarándokokat, túrázókat, a pihenni vágyókat.

Fotók: Ipoly Erdő Zrt./Nagy László/FAO

 

 

 

képek: https://www.erdeszetierdeiiskolak.hu/erdei-iskolak/eszak-magyarorszag/domszky-pal-erdeszeti-erdei-iskola-es-matracszallas/

 

Ízelítő az elmúlt évek „Erdők Nemzetközi Napja” témáiból – kisfilmekkel:

·         A 2020. évi kisfilm a biodiverzitásról:

https://www.youtube.com/watch?v=qUeGfwNRvyE

·         A 2021. évi mottó: „Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez”

https://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/jovo-erdo-vilagnap-2021

·         A 2022. évi mottók: „Erdők, fenntartható termelés és fogyasztás”; "Válaszd a tartamos fát az emberek és a Föld egésze javára".

https://www.youtube.com/watch?v=NJm2jV2CE5E&t=1s

·         A 2023. év témája: „Egészséges erdők az egészséges emberekért"

https://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/egeszseges-erdok-az-egeszseges-emberekert-erdok-nemzetkozi-napja-2023-fao-film-magyarul