2018. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
31

Összes program megtekintése ›

A Diósjenő – Kemence erdészeti magánút használata

A Diósjenő – Kemence erdészeti magánút használatához két engedély  - egy hatósági és egy tulajdonosi -  együttes megléte szükséges.

A hatósági engedélyt a természet védelméről szóló, 1996. évi LIII. tv. 38. §. (1) bekezdés „j.” pontjában meghatározottak teszik szükségessé. Ugyanis, az úthoz tartozó helyrajzi számok részei a Duna – Ipoly Nemzeti Park védett területének, ahová a behajtást a fenti jogszabály szabályozza.  Az illetékes hatóság: Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ( 1016 Budapest, Mészáros utca 58/a )  Az engedély nélkül behajtó természetvédelmi bírsággal sújtható!

Az út tulajdonosa, üzemeltetője, egyben a terület vagyonkezelője, az Ipoly Erdő Zrt. az út használatával kapcsolatban az alábbi joggyakorlatot tartja fenn:

Az út mindkét oldalán „Mindkét irányból behajtani tilos – kivétel engedéllyel” feliratú táblát helyezett ki és tart fenn, mivel az út közúti közlekedésre nem alkalmas.

A táblákat elsősorban a természeti értékek és az erdővagyon védelme, valamint a balesetek elkerülése érdekében helyezte ki. Az út ugyanis nem elégíti ki a közúti közlekedésre vonatkozó szabványokat, előírásokat, csupán az erdészeti utakra vonatkozó normákat.

A közúti közlekedéshez szokott járművezető számára fokozott balesetveszélyt hordoz magában a behajtás az út vonalvezetése, lejtés- és ívviszonyai, illetve az üzemi forgalom és a természeti elemek által gyakran előidézett helyzetek (pl.: fák kidőlése, vihar- és árvízkárok, vaddal való ütközés, stb.) miatt.  Esetenként a közúton elvárt közlekedési információk, jelek, műszaki berendezések is hiányoznak.

Az ingatlanukat csak ezen az úton megközelíteni képes királyházi ingatlantulajdonosok, valamint az út két végén található falvak kapcsolattartása érdekében, az Ipoly Erdő Zrt. – a „Kivétel engedéllyel” táblának megfelelően – áthaladási engedélyt ad ki, amennyiben a balesetekből származó felelősséget az igénylő felvállalta.

Az Ipoly Erdő Zrt. részéről az engedélyt a Diósjenői, illetve a Kemencei Erdészet vezetője adja ki.

Az elérhetőségek honlapunkon a „Társaságunk/Börzsönyi Erdészetek” menüpontban találhatók.

Az oktatási, kutatási célú és táborozáshoz, szervezett túrához kapcsolódó logisztikai célú, vagy közfeladat ellátó szervezet feladatvégzéséhez szükséges behajtás lehetőségét – a kérelmező megkeresésére – szintén biztosítja az Ipoly Erdő Zrt.

KÉRJÜK MINDEN KEDVES ERDŐLÁTOGATÓNKAT, HOGY A TERMÉSZETVÉDELMI, JOGI ÉS MŰSZAKI SZEMPONTBÓL IS  INDOKOLATLAN GÉPJÁRMŰFORGALMAT TARTSUK AZ ERDŐ KÍVÜL!